Search
Close this search box.

Budgettips: wat zijn de kosten voor een rondreis door Iran?

25 juli 2022

Het plannen van een mooie reis is een geweldige activiteit, de lol begint immers als bij de voorpret. Moeilijker is het wanneer je van tevoren lastig kunt inschatten wat de kosten zijn, zeker als je een beperkt budget hebt. Nog eens extra ingewikkeld is het wanneer je een land als Iran wilt bezoeken, waar je bij gebrek aan geldautomaten die je maestro of creditcard accepteren, al je geld vooraf contant mee moet nemen. Oftewel, wat zijn nou eigenlijk de kosten voor een rondreis door Iran?

Geen zorgen! Wij hebben precies op een rijtje gezet hoeveel het kost om jouw droomreis door Iran te bekostigen! Met wat extra tips voor de grote steden en enkele budget- en luxere hotelsuggesties.

Iran Isfahan

Totale kosten voor een rondreis door Iran

Wij reisden twee weken in een groep van vier personen door Iran, op de bonnefooi. Omdat het hoogseizoen was voor de Iraniërs zelf – eind april tot begin mei – heeft dat laatste ons op wat extra kosten gejaagd, omdat soms de budgethotels die er waren gewoon volledig uitverkocht waren. In de hieropvolgende paragrafen zet ik per type uitgave uiteen hoeveel we ongeveer kwijt waren. Maar in totaal waren wij voor een rondreid door Iran van twee weken het volgende kwijt per persoon:

 • Kosten vliegticket: €302 met Austrian Airlines, 1 overstap op Wenen
 • Kosten verblijf: €556 incl. overnachtingen, transport, eten, toegangsbewijzen
 • Kosten per dag per persoon (excl. vliegticket): €39,71
Iran Babak Castle

Kosten transport

In Iran is veruit de makkelijkste manier om je te vervoeren de bus. Zowel reguliere bussen (mahmoomly) als VIP bussen gaan regelmatig tussen de grote steden, zowel overdag als ‘s nachts en zijn relatief comfortabel. Treinvervoer is op veel plekken niet aanwezig en een auto huren is zo goed als onmogelijk, dus als je niet een privé chauffeur hebt geregeld, ben je sowieso al snel aangewezen op de bus.

Voor onze rondreis door Iran van twee weken hebben wij de volgende bussen genomen:

 • VIP Nachtbus Tehran-Isfahan: 440.000 IRR (€9,40)
 • Mahmoomly nachtbus Isfahan-Yazd: 160.000 IRR (€3,44)
 • VIP bus Yazd-Shiraz: 500.000 IRR (€10,76)
 • VIP nachtbus Shiraz-Tabriz: 910.000 (€19,58)
 • VIP bus Tabriz-Tehran: 660.000 (€14,20)


Het voordeel van de luxe nachtbussen is dat je – met een beetje geluk – nog een nacht kunt slapen en zo ook meteen de kosten van het hotel uitspaart voor die nacht.

Binnen de steden zijn taxi’s de meest voorkomende vorm van vervoer. Je moet wel een beetje sterk in je schoenen staan qua afdingen, en zorg dat je vooraf alvast een prijs kunt bepalen. Algemene regel is zo’n 10.000 IRR per kilometer, en haal altijd zo’n 40%-50% van de initiële prijs af.

Rondreis door Iran
Privé chauffeur in Iran

Kosten overnachtingen

Overnachtingen kunnen van extreem goedkoop tot extreem duur worden in Iran. De goedkoopste manier om te overnachten is couchsurfen, iets wat zeer populair is in Iran. Wellicht lukt het niet altijd om een slaapplek te regelen of ben je gewoonweg met te veel mensen voor een goede couchsurfplek. Dan zul je op hotels aangewezen zijn. Voor onze rondreis van twee weken door Iran hebben we de volgende kosten gemaakt qua hotels:

Tehran – €17 pppn


Isfahan – €8 pppn

 • Shad Hostel*, geen ontbijt – als je leven je lief is, overnacht hier dan niet.


Yazd – €13 pppn


Shiraz – €27,65 pppn


Tabriz – €14 pppn


Wij hadden, vooral in Shiraz, veel kosten kunnen besparen als we niet op de bonnefooi op pad waren gegaan en vooraf enkele overnachtingen hadden geboekt. Er bleek namelijk niet heel veel beschikbaar meer te zijn. Maar hé, uiteindelijk mochten we voor de helft van het geld in het kantoor van de hotelmanager slapen! Ook een ervaring!

Ook in Isfahan was het niet gemakkelijk om een betaalbaar hotel te vinden, en daar hebben we relatief veel tijd besteed aan het vinden van accommodatie. Uiteindelijk is dat met behulp van een vriendelijke medewerker van een koffietent wel gelukt, maar het hotel zou ik qua hygiëne met klem bij iedereen afraden!

In Isfahan kun je beter van tevoren een hotel boeken
In Iran zijn veel bezienswaardigheden gratis

Kosten eten en drinken

Eten en drinken is niet duur in Iran. Zeker wanneer je alle restaurants uit de Lonely Planet weet te vermijden, ben je goedkoop uit. Dit zijn veelal de veel traditioneler ogende restaurants in bijvoorbeeld Isfahan, waar je op tapijten zit en je schoenen uit moet doen. Je komt er echter geen Iraniër tegen. Toen we op een avond werden meegevraagd naar een echt lokaal, traditioneel restaurant, werden we zonder blikken of blozen in een hamburgertent neergezet. Is misschien ook niet waar je op zit te wachten, maar er zijn voldoende plekken waar je bijvoorbeeld een goede maaltijd voor een klein bedrag kunt krijgen.

Het eten is voornamelijk kebabs en andersoortige vlees- en rijstschotels. Voor een luttele 100.000-250.000 IRR (€2,15 – €5,40) ben je echt wel klaar op een dag, zeker wanneer je je ontbijt bij het hotel hebt. Scheelt natuurlijk ook dat je gewoon nergens een nachtje zult doorzakken in de kroeg!

Wat zijn de kosten voor een rondreis door Iran

Kosten bezienswaardigheden

Hier is de grootste bespaaroptie mogelijk. Veel bezienswaardigheden rekenen toeristenprijzen en daar betaal je dus gerust 5x het tarief van wat de locals betalen. Met een beetje geluk spreek je wat mensen voor de ingang die bereid zijn kaartjes voor je te halen voor een lokale prijs. Anders is het up to you of je besluit alsnog naar binnen te gaan, en op zich is het nog steeds prima te doen qua prijs dan. Enkele grote attracties en hun prijzen:

Teheran

 • Golestan Palace: 150.000IRR (€3,23)
 • Pars Museum: €100.000 (€2,15)

Shiraz 

 • Havez Tomb: 150.000IRR (€3,23)
 • Naghsh-e-rostam: 100.000 IRR (€2,15)
 • Nasir-a-molk: 20.000 IRR (€0,43)
 • Persepolis: 150.000 IRR (€3,23)

Isfahan 

 • Mashed-e-Sjah: 100.000 IRR (€2,15)
 • Jameh Mosque: 200.000 IRR (€4,30)

Yazd

 • Fire temple: 20.000 IRR (€0,43)
 • Alexander Prison: 10.000 (€0,22)

Veel bezienswaardigheden in de steden zijn ook gratis te bezoeken. Soms wordt er gevraagd, veelal bij religieuze plekken, gevraagd om een vrijwillige bijdrage.

Bezienswaardigheden als Persepolis zijn niet duur in Iran

Totale kosten voor een rondreis door Iran

In totaal kwamen wij uit op ongeveer €39,71 per dag. Dat bedrag is inclusief alle extra’s, zoals souvenirs, overbetaalde taxi’s omdat je geen zin hebt in onderhandeling, en twee keer uitgebreid vervoer – een keer van Shiraz naar Persepolis met een chauffeur en een keer een hele dag met een privéchauffeur van Tabriz naar Babak en Kandovan. Zeker wanneer je besluit vaak te couchsurfen, je hotels en vervoer op tijd regelt en je bespaart op eten en attracties, kun je nog een stuk goedkoper uitkomen!

Reis met ons mee

Meer avonturen