Search
Close this search box.

Maya ruïnes in Mexico: deze 5 mag je niet missen!

6 april 2023

Het schiereiland Yucatán in Mexico ligt bezaaid met Maya ruïnes. Imposante overblijfselen van steden waar ooit duizenden mensen woonden. Hier bewonder je enorme piramides en beklim je duizelingwekkend hoge trappen voor een uitzicht over de jungle. Ook de symboliek en rituelen in de Mayawereld blijven verbazen. Het loont dus zeker de moeite om tijdens je rondreis door Yucatan het strand met het binnenland af te wisselen. Dit is een overzicht van bekende en minder bekende Mayasteden in Yucatan, Mexico. Inclusief veel praktische tips voor jouw bezoek.

De Maya ruïnes Chichen Itza zijn de bekendste van Yucatan
Chichen Itza Maya ruïnes

De bekendste bezienswaardigheid van Yucatan: Chichén Itzá

Chichén Itzá is de bekendste Maya ruïne van Mexico en uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is heel toeristisch, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het hoogtepunt is El Castillo, een piramide van 30 meter hoog. De symboliek in dit gebouw is fantastisch. Zo zijn er in totaal 365 treden, één voor elke dag van het jaar. De 18 terrassen staan voor het aantal maanden van de Mayakalender.

Vanaf El Castillo leiden diverse paden naar andere bouwwerken, zoals het astronomisch centrum, het balspeelveld (het grootste van Mexico) en een heilige cenote. De gebouwen zijn erg veelzijdig. Helaas mag je ze niet beklimmen. Er zijn informatiebordjes, maar deze geven slechts oppervlakkig informatie. Wanneer je Chichén Itzá op eigen gelegenheid wilt bezoeken en toch de geschiedenis wilt leren kennen, kan het handig zijn om je vooraf in te lezen. Wat je wél op het terrein vindt zijn een heleboel souvenirverkopers. Het voelt soms meer alsof je over een markt loopt dan door een eeuwenoude stad. Ondanks de drukte is Chichén Itzá echter een must see.

Tips voor een bezoek aan de Maya ruïnes van Chichén Itza

Entree: MXN 614 per persoon
Waar: Bij het dorp Pisté (provincie Yucatán)

 • Reis je vanuit de richting Cancún/Playa del Carmen naar Chichén Itzá? Bij het oversteken van de provinciegrens van Quintana Roo naar Yucatán gaat de klok één uur terug.
 • Ik sliep een nacht in Villas Archeológicas Chichén Itzá. Een fijn hotel op loopafstand van de achteringang van de ruïnes.
 • Wil je de grootste drukte vermijden? Bezoek de ruïnes dan rond openingstijd (de meeste tourbussen arriveren rond 10 uur) of juist later op de dag.
 • Chichén Itzá is goed te combineren met de vlakbij gelegen cenote Ik Kil.

Maya ruïnes Uxmal
Tijdens een rondreis door Yucatan zie je veel overblijfselen van de Mayacultuur, zoals hier in Uxmal

Uxmal: een complete Mayastad

Uxmal is een prachtige Mayastad. De gebouwen zijn zeer goed gerestaureerd en mede daardoor erg indrukwekkend. Omdat Uxmal enigszins uit de route ligt, wordt het niet zo overlopen door toeristen. Tijdens mijn bezoek waren er slechts een handjevol anderen.

De grootste bezienswaardigheid van Uxmal is de ‘piramide van de magiër’. Deze piramide is 38 meter hoog en heeft unieke ronde vormen. Wanneer je Uxmal binnenkomt, is dit het eerste gebouw wat je ziet. Daarna volgen nog vele andere mooie bouwwerken. In Uxmal heb je echt het gevoel in een stad rond te lopen. Ik mocht in 2016 alle gebouwen beklimmen, behalve de grote piramide. Omdat het terrein compact is, geeft een beklimming van het ene gebouw vaak uitzicht op meerdere andere gebouwen. Het is echt gaaf om al klimmend stukje bij beetje de hele stad te ontdekken.

Het is zeker aan aanrader om Uxmal in je route door Mexico op te nemen. In andere Mayasteden zijn de bouwwerken soms ver afgebrokkeld, maar in Uxmal zijn zelfs de kleinste details prachtig hersteld. Je krijgt daardoor een goede indruk van deze stad, waar ooit 20.000 mensen leefden.

Tips voor een bezoek aan de Maya ruïnes van Uxmal

Entree: MXN 495 per persoon.
Waar:
Uxmal (op ca. 1 uur rijden van Mérida).

 • Rijd je vanuit Mérida op en neer naar Uxmal? Vertrek dan met een volle tank. Onderweg kom je namelijk geen benzinestations tegen.
 • Bij de ruïnes van Uxmal liggen 3 hotels. Ik sliep in Uxmal Resort Maya, een prima hotel met goede prijs-/kwaliteitverhouding op loopafstand van de ingang.

Maya ruines Calakmul Mexico
De Maya ruïnes van Calakmul liggen middenin de jungle van Yucatan

Calakmul: verborgen in de jungle van Yucatan

Calakmul is de minst bezochte Mayastad uit dit rijtje. De ruïnes liggen in het natuurreservaat Calakmul in een dicht bos. De ligging is erg afgelegen; vanuit de dichtstbijzijnde plaats (Chicanná) ben je 2 uur onderweg met de auto (enkele reis). Daardoor wordt Calakmul weinig bezocht. Tijdens een bezoek loop je bijna continu in stilte.

In Calakmul mag je alle bouwwerken beklimmen. De twee gigantische piramides (55 en 42 meter hoog) zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. De beklimmingen en uitzichten zijn echt geweldig. Als je op de top van de piramides staat, zie je een gigantisch tapijt van groen om je heen. Hier wordt pas goed duidelijk hoe ver van de bewoonde wereld je bent. Beklim voor de mooiste uitzichten over de jungle zeker structuren I, II, IV en VII. Omdat het bos zo dicht is, zijn niet alle bouwwerken even makkelijk te vinden. Daardoor voelt het echt alsof je nog iets aan het ontdekken bent. Het is fascinerend om door deze verborgen en verlaten stad te lopen, waar ooit 50.000 mensen leefden. Een bezoek aan Calakmul is een fantastische dagtocht waarbij je urenlang langs verborgen ruïnes kunt dwalen. Ook maak je kans om dieren te spotten, zoals brulapen.

Tips voor een bezoek aan de Maya ruïnes van Calakmul

Entree: Er zijn 3 entreeprijzen. Bij de afslag van de snelweg naar de Calakmul road betaal je MXN 50 per persoon. Bij de entree van het natuurreservaat betaal je MXN 72 per persoon. Bij de entree van de ruïnes betaal je nog eens MXN 75 per persoon.
Waar:
De afslag naar Calakmul ligt langs snelweg 186 (tussen Campeche en Chetumal).

 • Je hebt eigen vervoer nodig om Calakmul te bezoeken. Vertrek met een volle tank vanuit Chicanná/Xpujil en zorg voor voldoende eten en drinken. Er zijn onderweg geen voorzieningen (alleen een composttoilet bij de entree).
 • De Maya ruïnes van Calakmul zijn open van 08:00 t/m 17:00 uur. De laatste entree is om 14:30 uur.
 • Voor een bezoek heb je (inclusief reistijd) een volle dag nodig. Overnachten kan in Chicanná of Xpujil. Ik sliep in een van de ‘jungalows’ van Rio Bec Dreams, echt een aanrader!

De Maya ruïnes van Tulum liggen direct aan het strand. Je kunt je portie cultuur hier dus combineren met zwemmen in zee.
Maya ruïnes Tulum in Yucatan, Mexico

Maya ruïnes aan het strand: Tulum

Het bijzondere aan de Maya ruïnes van Tulum is dat ze op kliffen boven het strand liggen. Die idyllische ligging is ook direct de grootste bezienswaardigheid van deze Mayastad. De ruïnes zijn weliswaar mooi opgeknapt, maar veel minder uitgestrekt en minder veelzijdig dan andere Maya ruïnes in Mexico. Je hebt alles vrij snel gezien. Wat wel erg leuk is, is dat je hier veel iguanas van dichtbij kunt spotten. Ook zag ik twee neusbeertjes.

Bij een bezoek aan de Maya ruïnes van Tulum is het meenemen van zwemspullen een aanrader. Onderaan de ruïnes ligt zoals verteld namelijk een strandje. Als je het niet erg vindt dat je niet de enige bent en dat er verder geen faciliteiten langs het strand zijn, dan kun je hier een duik in de zee nemen. De zee heeft een fantastische felblauwe kleur. En hoe vaak kun je nu zeggen dat je in zee hebt gezwommen met uitzicht op eeuwenoude Mayaruïnes?

Tips voor een bezoek aan de Maya ruïnes van Tulum

Entree: MXN 65 per persoon + MXN 30 per camera + MXN 120 parkeergeld.
Waar: Tulum

 • Combineer de ruïnes van Tulum met een cenote in (de buurt van) Tulum, zoals Gran Cenote of Dos Ojos.
 • In Tulum vind je veel hotels, zowel in het centrum als in de hotelzone langs het strand. Ik sliep in hotel Cielo Maya. Dit is een modern hotel direct aan het strand, maar wel in een rustige omgeving (buiten het drukke centrum van Tulum).

Maya ruïnes Coba in Yucatan, Mexico
Het beklimmen van het hoogste gebouw bij Coba is best een inspanning!

Beklim de Maya ruïnes van Cobá

De Maya ruïnes van Cobá worden (net zoals Chichén Itzá en Tulum) druk bezocht. De bouwwerken in deze Mayastad zijn minder goed gerestaureerd dan elders. Vele liggen er (voor je gevoel) nog bij zoals ze zijn aangetroffen. De grote publiekstrekker van Cobá is de Nohoch Mul (‘grote heuvel’), met 42 meter één van de hoogste Mayapiramides van het schiereiland Yucatán. De traptreden van deze piramide zijn deels afgebrokkeld, wat de klim avontuurlijk maakt. In het midden van de piramide hangt een touw wat je kan helpen bij de beklimming en afdaling van de 120 treden. Het uitzicht bovenop de piramide is super. Je ziet kilometers groen om je heen.

Dat je hier mag klimmen, maakt Cobá onderscheidend ten opzichte van Chichén Itzá en Tulum. Helaas is de grote piramide wel het enige bouwwerk waar je op mag. Als Cobá je enige kans is om een Mayapiramide te beklimmen, dan raad ik een bezoek zeker aan. Wanneer je echter al andere Maya ruïnes hebt bezocht waar je kunt klimmen (zoals Calakmul), dan kan Cobá enigszins tegenvallen. Dat komt niet alleen doordat de ruïnes minder goed bewaard zijn, maar ook omdat ze redelijk ver uit elkaar liggen. Om alles te zien, moet je enkele kilometers lopen. De wandeling is prima te doen, maar er zijn ook alternatieven. Vlak na de ingang kun je fietsen huren (vanaf MXN 50 per fiets) of kiezen voor een fietstaxi (met of zonder gids).

Tips voor een bezoek aan de Maya ruïnes van Cobá

Entree: MXN 100 per persoon + MXN 50 parkeergeld.
Waar: Cobá (op circa 50 minuten rijden van Tulum).

 • Bezoek je Cobá vanuit Tulum? Dan ligt de Gran Cenote op je route.
 • Geopend van 09:00-16:30 uur, met de laatste entree om 15:00 uur.
 • Probeer een bezoek op zondag te vermijden, dan is het hier extra druk.

Meer Yucatan, Mexico:

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.


Reis met ons mee

Meer avonturen