Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisroute Mexico: rondreis Yucatan in 2 weken

23 maart 2023

Yucatan is een ideale bestemming voor wie winterzon wil combineren met sightseeing. Het Mexicaanse schiereiland heeft een prachtige kuststrook met spierwit zand, waar je alle tinten blauw van de golven kunt tellen. In het binnenland vind je koloniale stadjes en indrukwekkende ruïnes uit de tijd van de Maya’s. Ik laat je zien hoe mijn Mexico reisroute eruit zag en geef praktische tips voor als je zelf plannen hebt voor een Yucatan rondreis.

In deze Mexico reisroute zie je prachtige ruines uit de tijd van de Maya's.

Reisroute Mexico: 2 weken Yucatán in het kort

In twee weken kun je helaas niet alle highlights van Yucatan zien. Voor het gebied rond Palenque en San Cristobal kom je namelijk tijd tekort (als je tenminste een relaxt reistempo wilt aanhouden). Deze Mexico reisroute combineert de bekendste bezienswaardigheid van Yucatan (Chichén Itzá) met minder bezochte Maya ruïnes zoals Uxmal en Calakmul. Daarnaast is er tijd om te relaxen in Bacalar en Tulum.

Heb je voor jouw Mexico reisroute maximaal 2 weken? Dan helpt dit reisverslag je hopelijk om knopen door te hakken, inclusief het minimum aantal nachten per bestemming en tips voor hotels in Yucatan. Heb je langer dan 2 weken? Dan vind je in mijn verslag ook tips voor extra overnachtingen en excursies in Yucatan.

Kaart rondreis Yucatan Mexico

Reisroute Mexico: 2 weken Yucatán, dag voor dag

Dag 1-2: Heenvlucht naar Cancun en relaxen in Playa del Carmen
Dag 3: Ophalen huurauto en bezoek aan Chichén Itzá
Dag 4: Uxmal
Dag 5: Rit Uxmal – Chicanná
Dag 6: Calakmul
Dag 7: De lagune van Bacalar
Dag 8-11: Tulum
Dag 12-13: Terugvlucht vanaf Cancun

Je kunt jouw Yucatan rondreis starten in Cancun of Playa del Carmen

Dag 1 & 2: acclimatiseren in Playa del Carmen

Na een bijna rechtstreekse vlucht met TUI Fly vanaf Amsterdam (tussenlanding op Cuba), komen we aan het eind van de middag aan op de luchthaven van Cancún. Over Cancún had ik vooraf minder goede verhalen gehoord. Het zou namelijk vooral een Amerikaans toeristenparadijs zijn met grote resorts. Daarom reizen we direct door naar Playa del Carmen, op 1 uur rijden van Cancún.

Verwacht van Playa del Carmen geen ‘echt’ Mexico. Het is echter wel een gezellig stadje. Playa del Carmen is toeristisch, maar het strand is mooi en levendig. Langs de Quinta Avenida (een kilometers lange straat door het centrum) vind je veel souvenirwinkels en restaurants. Echte must sees zijn er niet, maar het is een relaxte start van je Mexico reisroute.

Minimum aantal nachten Playa del Carmen: 0
Wij kozen voor 2 nachten Playa del Carmen omdat we het fijn vinden om even te acclimatiseren voordat we met de auto op pad gaan. Reis je liever direct door? Dan kun je met een verblijf in Cancún wellicht tijd besparen (afhankelijk van je route). Playa del Carmen is geen must-see in deze Mexico reisroute.
Hotel Playa del Carmen: kies een hotel op loopafstand van het strand en de Quinta Avenida.

Chichen Itza bezoeken is een hoogtepunt van deze Mexico reisroute

Dag 3: wereldwonder Chichén Itzá

In Playa del Carmen halen we de huurauto op, waarna we in 2 uur naar het dorpje Pisté rijden. Dit is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichén Itzá, één van de zeven moderne wereldwonderen. Het is de bekendste Maya ruïne van Mexico. Ondanks de drukte is het wat mij betreft een must see. De gebouwen zijn prachtig gerestaureerd, waardoor ik niet uitgekeken raak. Vooral naar de grote piramide, El Castillo, blijf ik steeds terugdwalen.

Minimum aantal nachten Chichén Itzá: 1
Hotel Chichén Itzá: Villas Arqueologicas Chichén Itzá, op loopafstand van de ‘achteringang’ van de ruïnes.
Heb je langer de tijd? Je kunt tussen Cancún/Playa del Carmen en Chichén Itzá nog extra nachten inplannen op het paradijseiland Isla Holbox of bij het roze gekleurde meer Río Lagartos.

De grote piramide van Uxmal

Dag 4: de magische piramide van Uxmal

In 2,5 uur rijden we van Pisté naar Uxmal, waar we de gelijknamige Maya ruïnes verkennen. De gigantische ‘piramide van de magiër’ die je direct bij binnenkomst ziet is geweldig om te zien. Nog leuker is dat je hier op sommige gebouwen mag klimmen. En waar ik bij Chichén Itzá mijn best moest doen voor foto’s zonder andere toeristen, kom ik hier slechts een handjevol mensen tegen. Een aanrader!

Minimum aantal nachten Uxmal: 0
Je kunt Uxmal bezoeken vanuit Mérida (iets langer dan een uur rijden, enkele reis), of op weg van Mérida naar Campeche (ongeveer een uurtje omrijden). In ons geval lag Uxmal op de route, dus verbleven wij er een nacht.
Hotel Uxmal: Uxmal Resort Maya (prima prijs-kwaliteitverhouding op 1 km lopen van de ruïnes).
Heb je langer de tijd? Dan kun je ook kiezen voor een verblijf in Mérida, een mooie koloniale stad. Vanuit Mérida kun je diverse uitstapjes maken, zoals een bezoek aan de gele stad Izamal (onderweg van Chichén Itzá naar Mérida) of de flamingo’s van Celestún.

Yucatan heeft prachtige Maya ruines

Dag 5: dwars door het binnenland naar Chicanná

Omdat we helaas maar 2 weken de tijd hebben, snijden we deze dag een stuk van het grotere rondje langs Campeche, Palenque en San Cristobal af. Dit levert ons een rit van 4,5 uur dwars door het binnenland op. De eerste 1,5 uur (tot aan Hopelchén, waar de weg richting de kust afbuigt naar Campeche) zijn goed te doen. De overige 3 uur gaan over single file wegen vol potholes. Een saaie route, waar we slechts sporadisch iemand tegenkomen. Aan het eind van de middag komen we in Chichanná aan. Dit wordt onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de ruïnes van Calakmul.

Calakmul was mijn favoriete Maya ruine in Yucatan
Wat een uitzicht! Ik ben heel blij dat ik Calakmul aan mijn Mexico reisroute heb toegevoegd

Dag 6: de verborgen ruïnes van Calakmul

In twee uur tijd (enkele reis) rijden we van Chicanná naar de verborgen ruïnes van Calakmul.  Ooit was dit één van de grootste Mayasteden van de regio. Het wordt een van de gaafste dagtochten die ik ooit heb gemaakt. De bouwwerken liggen in een dicht bos en zijn niet allemaal gerestaureerd. Dit geeft je, in combinatie met de weinige bezoekers, het gevoel dat je een van de eersten bent die de ruïnes ontdekt. Je mag alle bouwwerken beklimmen en sommigen daarvan zijn gigantisch hoog. Als je op de top van de hoogste piramide staat (55 meter hoog), zie je een tapijt van groen kilometers voor je uitstrekken. Geweldig om te zien!

Minimum aantal nachten Chichanná: 2 (zodat je Calakmul als dagtocht kunt doen).
Hotel Chichanná: Rio Bec Dreams. De ‘jungalows’ van deze kleinschalige lodge zijn een aanrader.
Heb je langer de tijd? Kies dan zeker voor de route langs de kust, via Campeche en Palenque (en eventueel San Cristobal). De weg door het binnenland (van Uxmal naar Chicanná) was saai en niet altijd in goede staat. Hoewel ik me geen moment onveilig heb gevoeld, is dit geen route waarlangs je autopech wilt krijgen.

De lagune van Bacalar is prachtig blauw

Dag 7: zeven tinten blauw in Bacalar

In de ochtend stoppen we bij de ruïnes van Bécan, vlakbij Chicanná. Deze Mayasite is klein, maar verrassend mooi. Vervolgens rijden we richting Bacalar, een kleine 2 uur rijden. Onderweg bekijken we ook de ruïnes van Kohunlich. Hoewel het fijn is om even de benen te strekken, vonden wij deze ruïnes niet echt de moeite waard.

In de middag arriveren we in Bacalar. De lagune van Bacalar krijgt gedurende de dag steeds een andere tint blauw. Het is een prachtige plek om te relaxen. Hier hoef je niets anders te doen dan in een hangmat te liggen, over de lagune uit te kijken en te genieten van een boek of koud drankje. Ook kun je hier mooie kajaktochten maken.

Minimum aantal nachten Bacalar: 1
Hotel Bacalar:
kies zeker een accommodatie aan de rand van de lagune.
Heb je langer de tijd? Wil je relaxen op een mooie plek? Dan kun je extra tijd in Bacalar inplannen. Wil je relaxen maar tegelijkertijd voldoende opties voor uitstapjes hebben? Dan is Tulum een betere keuze.

De Maya ruines van Tulum liggen direct aan het strand

Dag 8 t/m 11: relaxen in tropisch Tulum

Tulum is een ontspannen afsluiter van onze rondreis. Er is een lange kuststrook met fijn zand. Het is niet onontdekt, maar voelt exclusiever dan Playa del Carmen. Je kunt er heerlijk ontspannen, maar toch is er genoeg te doen in de omgeving. In het kleine centrum van Tulum slenter ik langs sapkraampjes, winkeltjes en muurschilderingen. Met de auto maken we uitstapjes naar de Maya ruïnes van Tulum en Cobá. In Akumal snorkel ik langs het strand tussen de zeeschildpadden. Ook zijn er in (de omgeving van) Tulum diverse cenotes, zoals Dos Ojos, Gran Cenote en Cenote Azul.

Minimum aantal nachten Tulum: 2 (dit is voldoende om de ruïnes van Tulum en een cenote te bezoeken).
Hotel Tulum: Kies zeker voor een accommodatie aan het strand. Ik sliep in Cielo Maya Beach Tulum. Dit moderne hotel ligt direct aan het strand, maar wel weg van de drukte van Tulum. De kamers zijn erg fijn, het restaurant is goed, je kunt er parkeren en er ligt een cenote op loopafstand.
Heb je langer de tijd? Tulum is de perfecte plek voor een relaxte strandverlenging.

Reisroute voor een rondreis door Yucatan in 2 weken

Dag 12 & 13: einde reisroute Mexico

Onze Mexico reisroute zit er helaas alweer op. In twee uur rijden we van Tulum naar de luchthaven van Cancún. Onderweg passeren we talloze grote resorts en een paar drukke waterparken. Ik ben blij dat we voor het gemoedelijkere Tulum hebben gekozen in plaats van het massale Cancún. Na het inleveren van de huurauto gaan we aan boord van onze nachtvlucht terug naar huis.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen