Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip Washington State

28 november 2022

De westkust van de Verenigde Staten. Dat is toch vooral Californië. Het rondje door de woestijn, Grand Canyon en Las Vegas is ook natuurlijk ook schitterend. Maar tegelijkertijd ook een beetje platgereden. ‘Oregon is above California’ is in het veelzijdige Oregon een gevleugelde uitspraak. En die bovenbuurman van Oregon? We maakten een roadtrip door Washington State.

Washington State is een ideale staat om per auto te verkennen

Niet de enige Washington

De verwarring is begrijpelijk. De stad Washington DC (District of Columbia) ligt aan de oostkust en is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Washington State is de staat aan de westkust, grenzend aan Canada. De staat wordt vaak wel een grijze staat genoemd. Vanwege de regen. Want doorsnee is Washington allerminst. Die regen valt in zekere zin best mee. Het grillige Cascade gebergte verdeelt de staat eigenlijk in tweeën. Door hun hoge pieken houden ze veel neerslag bij zich. En dat komt ten gunste van de oostelijke helft. Het dichter bevolkte westelijke deel daarentegen kampt met de sterke invloed van de Pacific Ocean en het Olympic gebergte. Wat zorgt voor een sterk wisselvallig en snel veranderend weertype. Een cabrio is dan niet altijd een handige keuze.

Het weer in Washington State is nogal wisselvallig

Eerst een paar dagen Seattle

We beginnen in Seattle. Reserveer zeker drie dagen voor de stad. De beste plek om de imposante skyline te bewonderen is Kerry Park Middenin een woonwijkje bovenop een heuvel, op nog geen twee kilometer van de Space Needle. Het parkje zelf stelt weinig voor. Het uitzicht maakt dit parkje zo enorm populair. De skyline met daarin natuurlijk de Space Needle.

De skyline van Seattle vanuit Kerry Park
De skyline van Seattle vanuit Kerry Park

Rondjes draaien

Zesenveertig seconden doet de lift erover om op een hoogte van 184 meter te geraken. Het is het icoon van de stad. De Space Needle is een markante toren. Afgeschermd met glazen platen kun je buiten om de toren heen lopen. Op een heldere dag is de imposante Mount Rainier zichtbaar. De verrassing bevindt zich een etage lager. Zonder zelf te bewegen krijg je een panoramisch uitzicht over Seattle voorgeschoteld. Zowel glass bottom als roterend, dat is the Loupe. Je draait vanzelf een rondje Seattle.

De Space Needle in Seattle
De Space Needle in Seattle
De Space Needle in Seattle

Skyline vanaf het water

Diezelfde skyline is vanuit nog een andere invalshoek dan van boven of de zijkant te bekijken. Argosy Cruises vaart met haar Locks Cruise vanaf Lake Union, via de sluizen en door Puget Sound naar Seattle Waterfront. Lake Union is een groot meer binnen de stadsgrenzen. Watervliegtuigen vlieg af en aan, overal dobberen bootjes. Het is een prachtige boottocht langs het hippe Gasworks Park en wijken zoals Fremont, Ballard en Magnolia. Op hun sluizen zijn de Amerikanen erg trots. Het proces wordt uitgebreid toegelicht. Er staat zelfs een handjevol mensen aan weerszijden van de oever aandachtig het hele gebeuren te volgen. Via de Puget Sound zet de boot koers naar het Waterfront om vanuit weer een ander perspectief de skyline te bewonderen.

Boottochtje op Union Lake in Seattle
Boottochtje op Union Lake in Seattle
De skyline van Seattle vanaf Puget Sound
De skyline van Seattle vanaf Puget Sound

Langs Seattle Waterfront

Seattle Waterfront is een mooi uitgaansgebied waar je over een houten boulevard langs tal van restaurants, bars en winkels loopt. De Seattle Great Wheel is één van de attracties. Ook het Seattle Aquarium ligt aan de boulevard. Tussen Waterfront en 1th Street ligt een stukje verderop een ander icoon van Seattle. De Pike Place Market is van oorsprong een zogenaamde farmers market. Tegenwoordig wordt er veel meer verkocht dan alleen voedsel. Het zijn veel kleine, bijzondere winkeltjes. Veel populair is de Pike Place Fish Market. Iedere verkochte vis vliegt letterlijk over de toonbank om te worden ingepakt. De mannen in hun oranje tuinbroeken maken er een mooie show van. Pike Place Market is zeker geen toeristenmarkt. Locals shoppen er graag voor vers fruit, vlees of bloemen. Vrij luguber is de muur in het steegje aan de zijkant van Pike Place Market. Deze gumm wall is over een lengte van bijna vijftien meter volgeplakt met kauwgom.

Pike Place Market is een populaire plek waar de vis in het rond vliegt
Pike Place Market is een populaire plek waar de vis in het rond vliegt
Downtown Seattle, Washington State
Downtown Seattle, Washington State

Op weg naar de Olympics

Het is tijd om de de stad te verlaten. Met de ferry maken we de oversteek naar Bainbridge Island. We nemen afscheid met een laatste blik op de skyline. Op weg naar Port Angeles. Deze route is zeker tachtig kilometer korter ten opzichte van landroute via Tacoma. En is gewoon veel mooier. Bovendien is de overtocht per ferry ontspannend. Port Angeles is de poort tot het Olympic National Park. De rit vanaf Seattle naar het stadje neemt inclusief de ferry ongeveer drie uur in beslag.

We laten de skyline van Seattle weer achter ons
We laten de skyline van Seattle weer achter ons

Een groot deel van het Olympic National Park is nog gewoon pure wildernis. Highway 101, de Olympic Highway, slingert als enige doorgaande weg als het ware om het park heen. Iets ten zuiden van Port Angeles ligt Hurricane Ridge. Tot aan het bezoekerscentrum is het ongeveer dertig kilometer rijden. Bochtige steile klimmetjes met schitterende uitzichten onderweg maken deze route absoluut de moeite waard. Mount Olympus met haar witte sneeuwtoppen domineert het landschap. Tenminste, als ze niet achter de wolken zit verstopt. Een prachtig gebied waar verschillende hikes mogelijk zijn.

Port Angeles is de poort naar het Olympic National Park
Port Angeles is de poort naar het Olympic National Park
Hurricane Ridge in Olympics National Park, Washington State
Hurricane Ridge in Olympics National Park, Washington State

Groene longen van Washington State

Trek genoeg tijd uit voor de Olympics. Het gebied is namelijk echt groot. In westelijke richting rijden we eerst naar de Elwha Valley voor de Madison Falls. De rivier is populair voor watersport. Langs Lake Crescent rijden we door richting de grillige kustlijn. Rialto Beach ligt bezaaid met drijfhout. De enorme stacks in de zee geven het plaatje een mysterieus karakter. Vampier liefhebbers komen hier graag. Hier en het nabijgelegen Forks staan bekend als de bakermat van de Twilight boekenserie. Een ander prachtig strand is Ruby Beach, iets ten zuiden van Rialto Beach.

Madison Falls in Olympic National Park
Rialto Beach Olympic National Park
Rialto Beach Olympic National Park
Forks staat in het teken van de Twilight serie

Eén van de hoogtepunten van het Olympic National Park is het Hoh Rain Forest. Vanuit Forks weer een uurtje rijden. Het landschap is onwerkelijk. Door overvloedige regenval, meer dan vier meter per jaar, is een schitterend groen regenwoud ontstaan. Een korte en goed toegankelijk hike van een dikke kilometer geeft een goede indruk van dit bijzondere bos. De kans is overigens levensgroot dat de regen met bakken uit de hemel valt. Zoals we hebben ervaren. Regenkleding is onontbeerlijk. Want die hike wil je doen.

Hoh Rain Forest Olympic National park in Washington State
Hoh Rain Forest Olympic National park in Washington State
Hoh Rain Forest Olympic National park in Washington State

Eilandhoppen op de San Juans

Port Angeles is niet alleen de toegangspoort tot het Olympic National Park. Ook is het een prima vertrekpunt richting de San Juan Islands die per ferry bereikbaar zijn. Dat kan via het Canadese Victoria op Vancouver Island of via de Amerikaanse ferryroute. Drie eilanden van de archipel worden doorgaans bezocht. San Juan Island is het grootst, drukst en heeft hoofdstad Friday Harbor in haar gelederen. Orca Island is een stuk rustiger en Lopez Island is voor de echte rustzoeker. Voor de Amerikanen is het een echte vakantiebestemming. En één van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka’s te spotten. Zelfs vanaf het land.

Walvissen spotten op de San Juans

Voor sportieve activiteiten zoals hiken, fietsen of kajakken lenen de eilanden zich uitstekend. De ferry in de richting van Anacortes brengt ons in een uurtje weer terug op het vasteland van Washington State. Vanaf hier is de oostelijke zijde van de staat met Mount Baker en de imposante Mount Rainier te verkennen. Onze tijd zit er helaas op. We rijden in een kleine twee uur door naar Vancouver waar we de prachtige roadtrip door de westelijke helft van Washington State afsluiten.

De ferry naar Friday Harbor
De ferry naar Friday Harbor
San Juans Islands Washington State
San Juans Islands Washington State
San Juans Islands Washington State

Reis met ons mee

Meer avonturen