Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dagtrip naar Tallinn vanuit Helsinki

1 februari 2024

Een dagtrip van Helsinki naar Tallinn? Geen probleem, je kunt tijdens je verblijf in Helsinki eenvoudig de hoofdstad van Estland in een dag meepakken. Dat doe je eenvoudig met een overtocht per ferry. We vertellen je hoe je dat doet.

Stadhuisplein in Tallinn

Van Helsinki naar Tallinn

Helsinki en Tallinn worden van elkaar gescheiden door de Finse Golf. Hemelsbreed bedraagt de afstand ongeveer 80 kilometer tussen beide steden. Afhankelijk van de ferry maatschappij die je kiest duurt de overtocht 2 tot 2,5 uur. Tickets kun je het best online aanschaffen, het is ook mogelijk ter plekke tickets te kopen bij voldoende beschikbaarheid. Een retourtje kost, afhankelijk van het seizoen en de maatschappij, gemiddeld €45. Er zijn drie maatschappijen die de route Helsinki – Tallinn bedienen.

Aan boord van de ferry van Helsinki naar Tallinn

Om 10.00 vliegen de deuren van de brug van de Viking XPRS open. Om de beste plekken van het huis te bemachtigen versnelt menigeen zijn looppas. Je hebt geen reserveerde stoelen. Wel kun je een 4 persoons cabin reserveren. Dit is net als een kamertje op een cruiseschip, maar dan met vier opklapbedden, een bankje en een toilet. Prima voor een dutje en handig om wat spullen achter te laten, maar zeker geen must. Er zijn genoeg plekken aan boord om rustig te zitten, zowel binnen als buiten. Het dek is nogal glibberig door de sneeuw en strenge vorst en helaas niet toegankelijk.

Het hoge zoutgehalte van de Oostzee zorgt ervoor dat Helsinki één van de weinige havens is die in de winter bevriest. De haven van Helsinki staat niet voor niets bekend om haar ijsbrekers. Die vervelen zich niet in de winter. Na vertrek ploegt het schip zich een weg door het ijs dat in een zee van ijsschotsen veranderd. De eilandjes van Helsinki laten we achter ons terwijl het ruime sop in zicht komt. De ferry ligt behoorlijk stabiel in het water. Zeeziek word je op deze overtocht niet gauw.  

De Viking Line XPRS is een serieuze ferry voor de overtocht Helsinki - Tallinn

Op ontdekking in Tallinn

De luiken van de hokjes van de douane zitten bij aankomst in Tallinn potdicht. Estland behoort sinds 2007 tot de Schengen Zone en kent geen grenscontroles met Finland meer. En dan loop je zo in Estland en is het tijd om Tallinn te ontdekken. Kan je Tallinn in een middag of een dag zien? Natuurlijk niet, meer dan een eerste kennismaking en het proeven van de sfeer in de Estse hoofdstad is het niet. Bovendien verandert Tallinn behoorlijk. Het havengebied is volop in ontwikkeling. Meerdere torens verrijzen. Alhoewel de oude stad lonkt is het aardig om eerst een nieuw deel van de stad te verkennen.

De eerste blik op Tallinn na aankomst op de boot

Rotermann Quarter nieuwe wijk van Tallinn

Christian Abraham Rotermann was een slimme zakenman die meerdere fabrieken, een graansilo en een houtzagerij bij de haven van Tallinn in zijn bezit had. Lang na zijn dood is begin deze eeuw gestart met de herontwikkeling van dit voormalige industriële gebied, pal naast de oude stad, dat in verval was. Tal van oude elementen zijn behouden gebleven. De bakstenen schoorsteen is het meest sprekend voorbeeld van het tot Rotermann Quarter omgedoopte gebied dat bloeit en leeft.

Kantoren bovenop een oude fabriek in  Rotermann Quarter

De oude stad van Tallinn

De Viru gate is de toegangspoort tot de oude stad van Tallinn vanaf het Rotermann Quarter. De twee torens maken onderdeel uit van de oude stadsmuur en verkeren in goede staat. Het naastgelegen Viru Gate Park is met de befaamde Kissing Hill misschien wel de meest romantische plek van Tallinn. Eerst koop je een roos bij één van de bloemenstalletjes bij de poort. Dan neem je je liefje mee de trap op naar de Kissing Hill in het parkje. Meerdere levensgrote sculpturen demonstreren hoe er moet worden gezoend. Er zijn voldoende bankjes om samen te genieten van een romantisch momentje in Tallinn.

De Viru gate is de toegangspoort tot de hoofdstraat Viru

Het is heerlijk dwalen door de straatjes van de oude binnenstad van Tallinn, die in zijn geheel op de Unesco werelderfgoedlijst staat genoteerd. Viru is ook de naam van de straat die je dwars door de oude stad naar het Raekoja plats, het Stadhuisplein, brengt. Daar vind je de het prachtige stadhuis uit de 13e eeuw dat zich zelfs het oudste stadhuis van Noord-Europa mag noemen. De kerstbomen op het plein maken in de zomer plaats voor terrasjes.  Via Pikk Jalg, de Langestraat, klim je naar de bovenstad van Tallinn. De machtige Alexander Nevsky Orthodoxe Kathedraal is niet te missen. De kathedraal is gebouwd in de tijd dat Estland nog onderdeel van Rusland uitmaakte. Geliefd onder bewoners is de kathedraal in Russische stijl dan ook allerminst.

Uitzicht over Tallinn

Vanuit de bovenstad heb je het mooiste uitzicht over Tallinn. Kohtuotsa is de zonder meer de meest populaire plek daarvoor. Zittend op het muurtje met de rode dakpannen, torenspitsen en de ferry’s op de achtergrond worden dagelijks vele bezoekers vereeuwigd. De tekst op de zijgevel wisselt af en toe en heeft nu plaatsgemaakt voor een verwijzing naar de liefde voor Tallinn. Als je de trapjes afdaalt komt je bij het Patkuli uitkijkpunt waar je net een ander perspectief op de stad kunt bewonderen. 

Uitzicht op Tallinn vanaf Kohtuotsa
De skyline van Tallinn vanaf Kohtuotsa
Uitzicht vanaf het  Patkuli uitkijkpunt

En weer terug van Tallinn naar Helsinki

En dat is het tijd om weer tijd om de ferry weer op te zoeken. Vanaf de bovenstad is het een half uurtje lopen naar de terminal. Je scant je kaartje bij het toegangspoortje en springt aan boord. Een kwartier voor vertrektijd gaan de deuren en luiken dicht en moet je aan boord zijn. De karaoke set wordt aan geslingerd en de barretjes vullen zich. Een enkeling gaat helemaal los op de dansvloer. De meeste opvarenden zijn wel klaar met de dag en zoeken de rust. De laatste sterke drank wordt ingeslagen alvorens de deuren zich in de haven van Helsinki weer openen en het schip leegstroomt.

Reis met ons mee

Meer avonturen