Search
Close this search box.

Tafelen in Kaapstad

19 juni 2022

Met meer dan tachtig restaurants langs het V&A Waterfront is er keuze genoeg. Nog steeds vertrekken iedere dag vissersbootjes vanuit de oude haven voor de vangst van de dag. Het Waterfront is de hotspot van Kaapstad. Maar er is nog zoveel meer op culinair gebied. We bezochten drie bijzondere restaurants in Kaapstad

Highlights Kaapstad

Al vroeg in de middag is het behoorlijk druk langs de kade. Het Victoria and Alfred Waterfront is een aantrekkelijk voetgangersgebied met tal van winkelcentra. Flaneren, shoppen en eten. Maar ook musea, een groot aquarium, een reuzenrad en een mooi uitzicht op de Tafelberg. Ook vertrekt vanaf hier de boot naar het welbekende Robbeneiland. En als je even speurt zijn er meestal wel een aantal zonnebadende robben te vinden. Genoeg te doen en te beleven. Niet gek dat samen met de Tafelberg en het Kruger National Park het Waterfront tot de drie meest bezochte plekken van Zuid-Afrika behoort. Toch wil ik die andere kant van Kaapstad zien. En dan met name proeven in bijzondere restaurants.

Keuze genoeg aan restaurants langs de Victoria and Alfred Waterfront
Een fotolijstje voor de Tafelberg in Kaapstad

Fine dining in Kaapstad in een bijzonder restaurant

Abigail Mbalo is een lokale beroemdheid in Kaapstad. De kleine dame met haar brede glimlach en opvallende oorbellen heeft het koken tot een ware kunst verheven. Met haar deelname aan de Zuid-Afrikaanse versie van Masterchef verwierf ze enige bekendheid. Toen vervolgens haar restaurant 4Roomed eKasi werd verkozen tot één van de dertig beste restaurants van de wereld wist iedereen haar te vinden. Want de locatie van haar restaurant is niet langs het Waterfront of een andere hippe wijk. Nee, Village 1 North is een wijkje in Khayelitsha. En dat is het grootste township van Kaapstad. Khayelitsha ligt ingeklemd tussen de snelweg M2 en de zee, op ongeveer dertig kilometer van het Waterfront. Een compleet andere wereld. Geschat wordt dat er meer dan een miljoen mensen wonen.

Kaapstad is kent een aantal townships
Townships zijn een stad op zich

Ze groeide op in de wijk en besloot om in een eenvoudig stenen huisje met vier kamers, modelletje bungalow zoals die veel townships voorkomt, haar restaurant te vestigen. De inrichting is spartaans doch hip. Minstens zo hip als het bedienend personeel dat met bretels en gele sokken best opvalt. Nog steeds staat Abigail met veel plezier achter het fornuis en geniet zichtbaar van het bereiden van Zuid-Afrikaanse gerechten. Tegenwoordig is 80% van de bezoekers toerist. Khayelitsha is zeker niet de meest toegankelijke wijk van Kaapstad. Alhoewel de directe omgeving van het restaurant veilig is wordt toch afgeraden om alleen op pad te gaan. Gezelschap van een local is een must.

Abigail staat nog steeds met veel plezier in de keuken
Het restaurant is een ware hidden gem
Bijzondere menu's vullen de kaart
Het voedsel is bijna een kunstwerkje
De inrichting is speels
Bretels en gele sokken maken de man

Zonder mes en vork

Liefhebbers van vlees komen in de wijk Gugulethu uitstekend aan hun trekken. Middenin in, jawel, een township huist Mzoli’s, een braairestaurant. Of eigenlijk een kruising tussen een slager en een restaurant. Het oogt als een slager met een ruim assortiment van rauw vlees in de vitrine. Verbaasd kijk ik naar de uit een kluiten gewassen metalen hondenbak gevuld met dikke hompen vlees die ik in mijn handen krijgt gedrukt. Via een smal gangetje loop ik naar een achterkamertje met een stevig haardvuurtje alwaar de kok op ons staat te wachten. Een kleine tien minuten later ligt het vlees vergezeld van een sausje weer in de bak en wenkt de kok me. Hij gebaart dat om de hoek van het gebouw zich het eetgedeelte met tafeltjes bevindt. Tuinstoeltjes voor de reguliere klanten en half versleten banken voor de VIP’s. Iedereen verorbert zijn vlees in stijl met blote handen. Zowel de omgeving, de sfeer als het heerlijke vlees maken het een bijzondere ervaring. Ook in Gugulethu geldt dat een wandelingetje in de omgeving zonder begeleiding niet het beste idee is.

Je kiest zelf je vlees bij Mzoli’s in Kaapstad
In de hondenbakken wordt je maaltijd verder bereid.
Geen moderne keukens bij Mzoli’s in Kaapstad, ze doen het op hun eigen manier
Het wordt geadviseerd je op straat je laten vergezellen door een local.

Eten bij Mojo

Om klokslag acht uur floept het licht uit en wordt het donker in de straten van Seapoint. Loadshedding zo blijkt. Gereguleerde stopzetting van stroom voor een periode van vaak twee uur. Om massale stroomuitval te voorkomen. Bovendien wordt het per wijk keurig aangekondigd wanneer de stekker eruit gaat. Gelukkig heeft de Mojo Market een eigen generator en blijven de kookplaatjes branden. Deze foodmarket aan Regent Road is razend populair. Van een groot aantal gerechten uit verschillende keukens valt hier te genieten. En dat onder het genot van een drankje en live muziek. Ook onder locals is de Mojo Market populair. Dat zorgt voor een leuke sfeer. Bovendien is Seapoint een leuke wijk met tal van leuke restaurants. De perfecte avondafsluiter is een bezoekje aan het nabijgelegen Signal Hill. Overdag is het uitzicht over Kaapstad al schitterend. In de duisternis is het magnifiek.

Mojo market in Kaapstad is razend populair met veel keuze.
Het is gezellig in de foodhal in Kaapstad waar regelmatig live optredens zijn.
Mojo Market is erg geliefd.
Veel gerechten worden vers bereid.
Ook als bar is de Mojo Market in trek.
Het uitzicht vanaf Signal Hill op Kaapstad is adembenemend.
Het is een oneindige zee van licht vanaf Signal Hill in Kaapstad

De andere tafel van Kaapstad

Maar hét uitzichtpunt over Kaapstad is natuurlijk de Tafelberg. Een landmark die vanuit bijna heel Kaapstad zichtbaar is. Voor de ingang van de gondel is het uitzicht over de stad al schitterend. Het ontbreken van een wachtrij zorgt voor argwaan. Bij een te harde wind of slecht zicht sluit de kabelbaan. Het blijkt gewoon rustig te zijn. Iedereen in de gondel wordt door de roterende bodemplaat getrakteerd op een panoramisch uitzicht tijdens de klim naar een hoogte van zo’n duizend meter. Het kan ook anders. Meerdere hikes leiden naar de top. De Plattekip Gorge wordt doorgaans als de makkelijkste hike gezien. Die klim neemt zeker wel twee uur in beslag. De Tafelberg is onderdeel van het nationale park dat de berg omringt. En dat is eigenlijk best een outdoor paradijs. Naast talloze hiking trails is onder meer mountainbiken en abseilen mogelijk. Het uitzicht van de top is toch waar het gros van de bezoekers voor komt. Een wandeling over het plateau biedt panoramische uitzichten op alle hoeken van de stad. Sluierbewolking bedekt een deel van de stad. Het geeft Kaapstad een ietwat mysterieuze aanblik. Ook op het hoogste punt van Kaapstad is dineren mogelijk. Culinair is Table Mountain cafe allerminst een hoogtepunt. Op dat gebied heeft Kaapstad genoeg anders te bieden heb ik geproefd.

Een ritje naar de Tafelberg is één van de meest populaire activiteiten in Kaapstad.
Het uitzicht op de stad is schitterend.

Reis met ons mee

Meer avonturen