Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trang An: de verborgen parel van Vietnam

25 juli 2022

Met slechts het geluid van een enkele peddel die het oppervlak raakt, glijden we langzaam door het water. Het felle licht aan het einde van de grot schittert ons tegemoet. Terwijl de ogen weer wennen aan de zonnestralen, vormt zich langzaamaan het beeld van de omgeving op het netvlies. Dramatische bergtoppen die als verloren uit het water verrijzen, overweldigen met hun diepgroene kleuren en het enige wat je nu nog kunt doen is ademloos staren naar de indrukwekkende omgeving. Welkom in Trang An, een van de best bewaarde geheimen van Vietnam.

Trang An stond lange tijd ook wel bekend als Vietnams “best kept secret”. Gelegen in de regio Ninh Binh kun je dit landschap misschien wel het beste vergelijken met het beroemde Halong Bay, maar dan op land, ver van de kust en zonder de hordes buitenlandse toeristen. Inmiddels is het een stuk bekender geworden, maar nog altijd is het even indrukwekkend en zijn de meeste andere toeristen lokale bezoekers.

De prachtige natuur van Trang An is werelderfgoed

Indrukwekkend werelderfgoed in Vietnam

Wanneer je Trang An Bereikt zal meteen duidelijk worden waarom het landschap is bestempeld als UNESCO werelderfgoed. De stijle kliffen zijn rijkelijk begroeid en weerspiegelen prachtig in het rimpelloze wateroppervlak. De rotsen staan veelal los van elkaar waardoor je erprachtig tussendoor kunt varen. Of onderdoor, want de vele grotten maken het tot een avontuurlijk en speels geheel, en na elke grot ligt er weer een prachtig nieuw landschap te wachten.

Trang An is op vele manieren te ontdekken; per fiets, te voet of deels met de auto. Maar het mooiste is het toch wel per boot. Als je over het stille water tussen die immens hoge bergen door vaart, met enkel het rustgevende geluid van de peddel die het water raakt op de achtergrond, worden de bergen nou eenmaal nog iets mooier en indrukwekkender dan ze al zijn.

Roeibootjes in Trang An
In Nin Binh vaar je door vele tunnels

De verstilde schoonheid van Trang An

Bij het bezoekerscentrums liggen al talloze roeibootjes aangemeerd, klaar om de bezoekers een bijzondere ervaring te geven. Al glijdend door het water, ver weg van de bewoonde wereld en ver weg van de andere bootjes, overvalt een overweldigende stilte je. Met de felgroene kliffen afgetekend tegen een helblauwe lucht, voelt het alsof je je in een fantasiewereld waant. Buiten het klotsen van de peddel in het water hoor je niets. Stil.

Trang An ontdek je het beste per boot
Trang An in Vietnam is prachtig kleurrijk

Boottrips variëren van één tot drie uur en als je de lange variant neemt, zul je door zo’n 9 grotten varen, recht onder de bergen door. Deze zijn stuk voor stuk laaghangend en je zult dus ook fiks moeten bukken, maar het magische schouwspel van wanneer je aan het einde van de tunnel weer een even zo prachtig, doch totaal ander landschap ziet verschijnen, gaat gedurende die uren zeker niet vervelen.

Op enkele eilanden is een tempel gebouwd die je – soms na een fiks steile wandeling – kunt bezoeken. Naast de rustieke uitstraling van de bouwwerken, zijn ook de offers een interessant aspect van deze plek. Tafels vol met sigaretten, wodka, bier en zoetigheden sieren de tempellocaties op en lijken standaard onderdeel van het schouwspel te zijn.

Er zijn hier herbergt vele tempels

Ontdek Trang An per boot

De bootjes zijn geschikt voor zo’n vier tot zes personen en ze worden stuk voor stuk bemand door pittige Vietnamese dames die in hun eentje de groepen bezoekers rondpeddelen. Er liggen extra peddels in de boot, en of het de bedoeling is of niet, wij hebben toch maar wat meegepeddeld op de lange stukken om het harde werk in de brandende zon iets te verlichten.

Dat is dan ook wel meteen iets om rekening mee te houden, je zit met af en toe een afstapmoment op een van de eilanden, toch zo’n drie uur op een boot in open water. Het is dus meer dan aan te raden om voldoende zonnebrand en water mee te nemen, en een hoed is eigenlijk ook geen overbodige luxe. Op de verschillende eilanden waar je kunt uitstappen zijn veelal wel wat gekoelde drankjes te krijgen, maar ruim is het aanbod niet.

Of je nou aan het citytrippen bent in Hanoi, of juist de binnenlanden van Vietnam aan het bereizen bent, Trang An is een plek die je zeker niet mag overslaan. Sowieso valt er veel te beleven op het platteland van Ninh Binh en kun je gerust enkele dagen reserveren voor het ontdekken van dit prachtige, verborgen gebied in Vietnam!

De tempels staan vol offers
Bezoekerscentrum van Trang An

Praktische tips voor je bezoek

Trang An is onderdeel van de provincie Ninh Binh en is het makkelijkst te bereiken vanuit Hanoi. Je kunt een trein vanuit Hanoi richting de stad Ninh Binh nemen, vanwaar je een bus of taxi naar Trang An kunt pakken. Ook worden er vanuit Hanoi dagtrips georganiseerd naar Trang An. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Hanoi en zo’n dagtour is dan ook prima te doen vanuit de grote stad.

Het bezoekerscentrum is groot en spreekt redelijk voor zich, een boottochtje van drie uur kost nog geen €10 en dan heb je ook een vrij volledig beeld van Trang An. Toen wij er waren, juni 2018, was het extreem rustig en waren er maar een handjevol bootjes die zich verspreidden over de immense wateren. Zodoende heerste er ook een echt ‘alleen op de wereld’-gevoel. De hoeveelheid bootjes die aangemeerd liggen bij het bezoekerscentrum doet echter vermoeden dat het er in het hoogseizoen vele malen drukker kan zijn.

Meer Vietnam:

Reis met ons mee

Meer avonturen