Voor de kust van Oman liggen de Daymaniat eilanden. De schatten hier zijn verborgen, tenzij je onder water kijkt. Rondom de eilanden is het een waar snorkelparadijs.
Snorkelen met Daymaniat Shells
Dagelijks vaart kapitein Fahad van Daymaniat Shells vanaf Al Mouj Marina in Muscat naar de Daymaniat eilanden in de Golf van Oman om bezoekers snorkelend de pracht van de onderwaterwereld te laten ervaren. Hij noemt het liever vliegen dan varen. De boot noemt hij liefkozend ‘the blue monster’ en inderdaad, het is meer vliegen dan varen. Gracieus galoppeert de boot over de golven. Met zijn verleden als visser, boot kapitein en duikinstructeur voelt hij zich hier als een vis in het water.
Waar liggen de Daymaniat eilanden
Je kunt de minaretten langs de kustlijn tellen tot je de eerste contouren van de eilanden ziet. De Daymaniat eilanden bestaan uit negen kleine onbewoonde eilanden op zo’n 18 kilometer voor de kust van Oman. Het is ongeveer drie kwartier varen. Tussen november en april mag je de eilanden betreden. Daarna gaan ze op slot vanwege het broedseizoen van de vele vogels die er nestelen en de schildpadden die op het strand eitjes leggen. Voor vertrek krijgen de twintigtal opvarenden een metalen waterfles met het logo van Daymaniat Shells uitgereikt. Zodat niemand plastic flesjes kan achterlaten.
Snorkelen met schildpadden
Halverwege draait kapitein Fahad ineens het gas terug. Onverwacht zijn er vinnen gespot. Een groep van zeker tien dolfijnen spartelen speels rond de boot en zwemmen een stukje mee. Langzaam komen de eilanden duidelijker in zicht. Doordat we vroeger zijn vertrokken dan de andere boten is de eerste snorkelplek bij Police Island nog verlaten. Er steekt al een schildpadkopje boven het water uit. De instructies zijn duidelijk. Geen dieren aanraken en niet boven de schildpadden snorkelen. Met de maskers op en de snorkels in de mond gaan de eersten te water. Een waar feestmaal bevindt zich op de bodem. Zeker 20 schildpadden zitten te smikkelen. Om de beurt zwemmen ze naar de oppervlakte voor een hap lucht. Prachtig om deze dieren zo bezig te zien. De groene schildpad is de meest voorkomende soort op deze plek. Ook de karetschildpad leeft in deze wateren, maar laat zich vandaag niet zien.
Diverse onderwaterwereld bij de Daymaniat eilanden
De onderwaterwereld rondom de Daymaniat eilanden is divers. Zo leven hier meerdere soorten roggen, bijzondere vissen zoals de cuttlefish, alen, zeeslangen en zelfs wat kleine haaiensoorten. Een uitzondering is de vriendelijke walvishaai die ieder jaar vanaf augustus tijd doorbrengt rondom de Daymaniat eilanden.
Meerdere snorkelspots
Binnen een half uur zijn nog zes andere boten gearriveerd. Er steken inmiddels tientallen snorkels boven het water uit. Een kluitje snorkels bij elkaar betekent de aanwezigheid van een schildpad. Het is tijd om de volgende plek op te zoeken. In een luwe baai aan de andere zijde van het eiland gooit kapitein Fahad het anker uit na een kleine tien minuten varen. Alleen kakelende meeuwen versturen nu de rust. De reflectie van het turkoise gekleurde water geven hun vleugels een groene tint. Nadat alle snorkels weer zijn opgepoetst duiken we weer het water in, dat een meer dan aangename temperatuur heeft. Het koraal is nog groen van kleur en zal verder richting de zomer steeds kleurrijker worden. Een schildpadje steekt zijn neus tussen de planten op zoek naar iets eetbaars. Twee donkerblauwe doktersvissen lijken hem continue te plagen. Ze zwemmen naar zijn schild, pikken even en maken zich snel weer uit de voeten. Het blijkt een schoonmaakbeurt te zijn waarbij de doktersvis de schildpad ontdoet van de irritante algen op zijn rug. Het is een prachtig schouwspel om te zien op de bodem van de zee.
Terug naar de haven van Muscat
Na weer een uur snorkelen is het tijd voor een lichte lunch. Kapitein Fahad droogt zich af. Hij snorkelt mee om een oogje in het zeil te houden en om wat foto’s te maken die hij na afloop deelt. Voorzichtig wordt de terugreis ingezet. Op gepaste snelheid tuffen we de baai weer uit en laten de Daymaniat eilanden achter met een heerlijk briesje over een rustige zee weer terug naar Muscat.