Een rondreis door Namibië en Botswana betekent enorme variatie in landschappen en dieren. Struin door de oranje zandduinen van de Sossusvlei, kajak met zeehonden aan de Atlantische kust en tuur met je verrekijker bij de waterholes van Etosha Nationaal Park. In Botswana zie je olifanten zwemmen, vaar je met een kano door de Okavangodelta en maak je een uitstapje naar de Victoria watervallen. Het is op en top Afrika, maar de paden zijn nog niet platgetreden. Kijk mee naar mijn reisroute voor een rondreis door Namibië en Botswana in 3 weken.
Rondreis Namibië en Botswana in 3 weken: de route in het kort
Deze rondreis combineert Namibië en Botswana in 3 weken. De focus ligt op natuur, maar er zit wel veel afwisseling in de route. Zowel qua landschappen als diersoorten. Ook kun je vanuit Kasane (Botswana) een uitstapje maken naar de indrukwekkende Victoria Watervallen (Zimbabwe). Zo kun je tijdens deze reis paspoortstempels van maar liefst drie verschillende landen verzamelen. Er zitten regelmatig lange reisdagen (in de auto) in deze reisroute, maar wat mij betreft was het tempo nergens te gehaast.
Rondreis Namibië en Botswana in 3 weken: dag voor dag
Dag 1 & 2: Nachtvlucht en aankomst in Windhoek
Dag 3: Windhoek – Sesriem
Dag 4: Sossusvlei en Deadvlei
Dag 5 & 6: Swakopmund
Dag 7: Swakopmund – Outjo
Dag 8 & 9: Etosha Nationaal Park
Dag 10: Tsumeb – Rundu
Dag 11 & 12: Rundu – Divundu
Dag 13: Divundu – Kasane
Dag 14: Chobe Nationaal Park
Dag 15: Dagtocht naar de Victoria Falls in Zimbabwe
Dag 16: Kasane – Gweta
Dag 17: Gweta – Maun
Dag 18: Okavangodelta
Dag 19: Maun – Ghanzi
Dag 20: Ghanzi – Windhoek
Dag 21 & 22: Daan Viljoen Game Reserve & terugvlucht
Dag 1 & 2: nachtvlucht en aankomst in Windhoek
Onze rondreis door Namibië en Botswana start met een nachtvlucht van Amsterdam naar Windhoek. De vlucht met KLM duurt 12 uur, inclusief tussenlanding in Luanda (Angola). Het is een nachtvlucht, dus komen we de volgende ochtend aan. Ondanks dat er geen tijdsverschil is, doen we de eerste dag in Afrika rustig aan. ’s Avonds dineren we bij Joe’s Beerhouse. Dit moet wel het leukste restaurant van Windhoek zijn. Het is tot de nok toe ingericht met curiosa, waaronder opgezette dieren, een auto, een toiletpot en heel veel flessen Jägermeister.
Accommodatie in Windhoek: Terra Africa Guesthouse. Prima verblijf!
Dag 3: Windhoek – Sesriem
Vandaag gaan we voor het eerst op pad met de huurauto, een 4×4 Renault Duster jeep. Namibië en Botswana hebben veel onverharde wegen, dus als je dezelfde rondreis gaat maken als wij dan is een goede auto echt belangrijk. Het is 4,5 uur rijden naar Sesriem, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Sossusvlei. Hoe dichter we bij Sesriem komen, hoe slechter de gravelwegen worden. Wat een geluk dat we hier geen lekke band rijden, zoals veel andere reizigers die we tegenkomen.
Omdat we vroeg zijn vertrokken uit Windhoek, hebben we nog tijd om het Namib-Naukluft nationaal park in te gaan. We klauteren in de Sesriem Canyon en beklimmen de zandduin Elim Dune. Het diner bij de Sossusvlei Lodge is (ondanks de prijs) een echte aanrader! Het is een barbecue met ‘game meat’ en ik probeer onder andere impala, koedoe, hartenbeest en gemsbok. Het toetje is een prachtige zonsondergang over de woestijn.
Accommodatie in Sesriem: Sesriem Desert Camp. De huisjes zijn comfortabel en mooi gelegen.
Dag 4: Sossusvlei en Deadvlei
Vroeg op voor een bezoek aan de Sossusvlei, een magisch mooie plek in de Namibwoestijn. De duinen zijn het mooist in het ochtendlicht, als ze langzaam van kleur veranderen van lichtgeel en beige tot oranje en rood. Een andere reden om vroeg op te staan is de temperatuur, die in de woestijn razendsnel oploopt. We bewonderen de bijzondere dode bomen in de Deadvlei, beklimmen de hoogste zandduin ‘Big Daddy’ en hebben lol als kleine kinderen als we door het mulle zand weer naar beneden rennen. Onze rondreis door Namibië en Botswana is eigenlijk pas net van start gegaan, maar wát een mooi begin!
Rond het middaguur rijden we door naar onze volgende lodge. Deze ligt halverwege Sesriem en Swakopmund. Het is nog zo’n 2,5 uur rijden, maar dan zijn we wel alvast een stukje dichter bij de kust (in totaal 5 uur rijden vanaf Sesriem). Onderweg stoppen we in het gehucht Solitaire, bekend om de wrakken van klassieke auto’s en omdat ze – echt waar – appeltaart serveren! De woestijnlodge waar we slapen is prachtig gelegen. Bovenop een klif, uitkijkend over een canyon met rotsen en kokerbomen. Met een glas wijn genieten we van de zonsondergang over de kloof en de woestijn.
Accommodatie Namibwoestijn: Namib’s Valley of a Thousand Hills. Dit ligt heel afgelegen, maar juist die ligging maakt een verblijf bijzonder. De eigenaresse is erg gastvrij en het ontbijt is goed.
Dag 5 & 6: Swakopmund
In 2,5 uur rijden we naar Swakopmund. Hier kun je goed merken dat Namibië een Duitse kolonie is geweest. Alles doet namelijk op en top Duits aan. In de middag fietsen we op een fat bike door de zandduinen. Het is zwaar trappen door het mulle zand maar wel leuk, vooral als we van enkele zandduinen af mogen sjezen. ’s Avonds eten we bij The Tug, een voormalige sleepboot omgebouwd tot restaurant.
Accommodatie Swakopmund: Meike’s Guesthouse. Met een goede locatie, lieve mensen, fijne kamer, privé parkeerplaats en lekker ontbijt is dit echt een aanrader.
Opnieuw gaat de wekker vroeg, want we hebben een date met honderden zeehonden! Hiervoor rijden we naar Walvisbaai, vanaf waar de excursie naar Pelican Point vertrekt. De gids vertelt onderweg over de zoutvlaktes en de lagune, waar duizenden flamingo’s leven. Bij Pelican Point krijgen we waterdichte overkleding aan en stappen we in onze kajaks. We hoeven niet ver te peddelen voor we de zeehonden zien. Ze zijn enorm speels en nieuwsgierig en komen graag bij je kajak kijken. Ze klinken als een kudde mekkerende schapen, wat erg grappig is. Een mooie ervaring!
Na de excursie lunchen we in Walvisbaai langs het water. ’s Middags relaxen we in ons guesthouse in Swakopmund. We dineren bij Ocean’s Basket. Deze restaurantketen met visgerechten kende ik al van een eerdere reis door Zuid-Afrika.
Dag 7: Swakopmund – Outjo
Na uitslapen en een lekker ontbijt, rijden we in 4 uur van Swakopmund naar Outjo. De weg is volledig geasfalteerd, maar wel saai. Voor vertrek uit Swakopmund doen we boodschappen voor de komende dagen. In Namibië vind je niet overal supermarkten, dus is een goede boodschappenplanning belangrijk.
De overnachting in Outjo is vooral een budgetkeuze. Je overnacht hier namelijk goedkoper dan dichterbij Etosha Nationaal Park, dat nog een uur verder rijden is. Achteraf waren we liever direct doorgereden naar Etosha, want Outjo is niet noemenswaardig.
Accommodatie Outjo: Ombinda Country Lodge.
Dag 8 & 9: Etosha Nationaal Park
De komende 2 dagen rijden we door Etosha Nationaal Park, op zoek naar wilde dieren. We gaan het park binnen bij de Anderson gate aan de zuidkant van Etosha. Eerst een stukje naar het westen, want we hoorden dat je daar kans hebt op leeuwen. En jawel! We hebben het geluk ze op enkele meters van de weg te zien.
Etosha bestaat voor een groot deel uit zoutpannen en het landschap is extreem droog. Daarom heb je de grootste kans op dieren bij een van de circa 40 ‘waterholes’. Bij één daarvan hebben we de ‘echte Etosha ervaring’. Er zijn namelijk zo’n 10 diersoorten tegelijkertijd aan het drinken, van giraffen en antilopen tot struisvogels en wildebeesten. Hoewel we onze reis 10 maanden vooraf hebben geboekt, grepen we helaas naast een overnachting binnen de parkgrenzen. Daarom slapen we net buiten de Anderson gate.
Accommodatie vlak buiten Etosha Nationaal Park: Etosha Safari Lodge. Je slaapt net buiten het park in comfortabele huisjes. De ligging is erg mooi en het eten is ook erg goed.
De volgende dag zien we struisvogels, zebra’s, antilopen, giraffen en zelfs een cheetah. Het mooiste moment van de dag is wanneer we tegelijkertijd met een olifant aankomen bij een waterhole. We merken dat veel waterholes in Etosha droog staan, maar deze waterhole is goed gevuld. De olifant neemt een uitgebreid bad, wat leuk is om te zien. Aan het eind van de dag rijden we bij de oostelijke ingang (Von Lindequist Gate) het park uit. Daarna is het nog een uurtje rijden naar onze accommodatie in het mijnwerkersplaatsje Tsumeb.
Accommodatie Tsumeb: Uri’s Safari Lodge.
Rondreis Namibië en Botswana dag 10: Tsumeb – Rundu
Op naar de Caprivistrook, het groenste stukje Namibië. Het is 4 uur rijden van Tsumeb naar Rundu. Onderweg zien we het plattelandsleven aan ons voorbijtrekken. Vanuit ons huisje aan de rivier zien we lokale vrouwen de was doen en kinderen spelen. De klamboe in de hut verraadt dat we in de Caprivi zijn, een van de weinige gebieden in Namibië waarvoor (in bepaalde jaargetijden) het advies wordt gegeven om malariapillen te slikken.
Accommodatie Rundu: N’Kwazi Lodge.
Dag 11 & 12: Rundu – Divundu
Het is 2,5 uur rijden van Rundu naar Divundu. Dit plaatsje ligt nabij de wildparken Bwabwata Nationaal Park en Mahango Game Reserve. We overnachten in een luxe tent langs het water. ’s Nachts hoor je het geknor van de nijlpaarden in de rivier, wat best spannend is. In de namiddag maken we een game drive door het Bwabwata Nationaal Park. Dit park is veel kleiner dan Etosha, maar erg leuk. We zien onder andere olifanten, buffels en leeuwen.
Accommodatie Divindu: Ndhovu Safari Lodge. Dit was een van onze favoriete accommodaties. Van de tent tot het diner dat je ’s avonds met alle gasten aan een lange tafel eet tot de activiteiten die je kunt bijboeken, alles klopt hier gewoon. Hier zou ik zo terug naartoe willen.
Ook de volgende dag zijn we nog in Divundu. Deze extra nacht hebben we bewust ingepland, om wat meer rust in de route te brengen. Onze Namibië en Botswana rondreis heeft af en toe namelijk best lange dagen in de auto, met flinke afstanden. We bezoeken vandaag het Mahango Game Reserve en maken een boottocht met gids over de rivier.
Rondreis Namibië en Botswana dag 13: Divundu – Kasane
Op naar Botswana, zo’n 5 uur rijden vanaf Divundu. Daar komen de formaliteiten bij de grensovergang nog bij. Op z’n Afrikaans moeten er veel formulieren ingevuld worden, maar we zijn wél weer een paspoortstempel rijker. Het laatste stukje van de route, tussen de grensovergang en Kasane, rijden we al door Chobe Nationaal Park. In het plaatsje Kasane draait alles om het toerisme. We slapen in een fijn guesthouse langs de rivier.
Accommodatie Kasane: The Old House. Een fijne accommodatie (direct aan het water) met goed eten.
Dag 14: Op safari in Chobe Nationaal Park
Het is vroeg opstaan voor een game drive van 3 uur door het Chobe Nationaal Park. De eerste mazzel: we hebben een privésafari! We mogen ‘verwachtingen’ opgeven bij de gids en kiezen voor luipaard en leeuw. Eerst rijden we langs de rivier, waarna we landinwaarts gaan. Langs de route staan veel buffels, nijlpaarden, giraffen en bavianen. Chobe staat bekend om de grote aantallen olifanten, dus het verbaast me niet dat we veel olifanten zien. Helaas liggen er ook diverse karkassen van dode olifanten. Andere dieren, zoals gieren, profiteren hier gretig van. Verrassend genoeg lukt het onze gids om zowel een luipaard in een boom als een leeuw in de struiken te vinden.
Na de lunch gaan we varen over de Chobe rivier. Als blijkt dat we dezelfde gids hebben als die ochtend, zegt hij lachend dat we opnieuw een verwachting mogen opgeven. We grappen dat we de moeilijkheidsgraad verhogen en gaan voor een zwemmende olifant. De gids lacht en zegt dat je dan écht geluk moet hebben. Maar het is blijkbaar onze geluksdag, want als snel na het binnenvaren van de parkgrenzen zie ik een olifant naar het water lopen. Deze heeft zijn zinnen gezet op een stukje groen aan de overkant van de rivier. De olifant gaat helemaal kopje onder, waarbij alleen de slurf nog zichtbaar is. Vervolgens neemt het prachtige dier zijn tijd voor het beklimmen van de oever. Wij zitten vanuit onze boot op de eerste rij – een fantastisch gezicht! Met een grote glimlach kijk ik de gids aan, die twee duimen omhoog steekt.
Dag 15: Dagtocht naar de Victoria Falls in Zimbabwe
Tijd om een nieuwe paspoortstempel te verzamelen! Vanuit Kasane maken we een dagtrip naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Hoewel de watervallen in oktober niet op hun volste punt zijn, zijn ze erg indrukwekkend. Bijkomend voordeel is dat we hier nu kunnen rondlopen zonder een nat pak te krijgen. We lopen zo’n 3 uur van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Ook slaan we souvenirs in bij een souvenirmarkt en kijken we bij het statige Victoria Falls hotel. Hier kun je de sfeer proeven van het vroegere koloniale Engelse rijk. Alles is over the top chic en typisch Engels ingericht. Een overnachting begint bij 500 US Dollar per nacht. Daarvoor krijg je dan wel een glas champagne bij het inchecken.
Rondreis Namibië en Botswana dag 16: Kasane – Gweta
Na een paar dagen in Kasane rijden we in 5 uur naar Gweta. We slapen in een huisje gemaakt van klei, omringd door eeuwenoude baobabbomen. Vanuit Gweta kun je op excursie naar de zoutpannen, maar wij kiezen voor relaxen bij het zwembad.
Accommodatie Gweta: Planet Baobab.
Dag 17: Gweta – Maun
De volgende stop op de route is de Okavangodelta, een moerasgebied in het noorden van Botswana. Het landschap is tijdens de rit van 3,5 uur redelijk saai, maar we zien wel veel struisvogels langs de kant van de weg. We overnachten in Maun, bij een guesthouse van een Nederlands stel.
Accommodatie Maun: Discovery B&B. Wij hadden een sfeervol huisje met outdoor douche.
Rondreis Namibië en Botswana dag 18: Okavangodelta
Maun is de uitvalsbasis voor safari’s door het Moremi Nationaal Park en voor boottochten door de Okavangodelta. De boottochten gaan in ‘mokoro’s’. Traditioneel waren dit uitgeholde boomstammen, maar tegenwoordig zijn ze vaak van kunststof. Door het rustige tempo zien we vooral veel vogels, maar ook krokodillen en nijlpaarden.
Dag 19: Maun – Ghanzi
Eigenlijk beginnen we vandaag al aan de terugreis richting Windhoek. Vanwege de grote afstanden, is de terugreis echter verspreid over meerdere dagen. We rijden naar Ghanzi, een plaats die bekend staat om de veehouderij. We dineren bij de waterhole van het game reserve waar we slapen. Tijdens het eten komen er onder andere impala’s, koedoe’s en wildebeesten langs. Aan het hete en droge klimaat merk je goed dat je middenin de Kalahariwoestijn bent.
Accommodatie Ghanzi: Thakadu Bushcamp.
Dag 20: Ghanzi – Windhoek
De langste rit van de rondreis gaat in 6 uur van Ghanzi naar het Daan Viljoen Game Reserve bij Windhoek. Hoewel saai, is de weg gelukkig wel helemaal geasfalteerd en in goede staat. Bij Buitepos steken we de grens over van Botswana naar Namibië.
Accommodatie Windhoek: Daan Viljoen Game Reserve.
Dag 21 & 22: Daan Viljoen Game Reserve en terugvlucht
Het Daan Viljoen Game Reserve is prachtig aangelegd. Vanuit het restaurant met zwembad heb je vrijwel altijd zicht op struisvogels. Omdat hier geen gevaarlijke dieren leven, mag je overal vrij rondlopen. We lopen de Rooibos Trail van drie uur. Daarna is het een klein uur rijden naar de luchthaven.
De incheckprocedure op de luchthaven van Windhoek gaat erg traag; we staan een uur in de rij om onze koffers af te geven. Gelukkig waren we ruim op tijd aanwezig, zodat er nog tijd is om onze overgebleven Botswaanse Pula’s en Namibische Dollars terug te wisselen naar Euro’s. De volgende ochtend staan we weer op Nederlandse bodem, na een prachtige rondreis door Namibië en Botswana.
Meer inspiratie voor een safarireis in Afrika? Bekijk dan ook onze reisroute voor een rondreis door Tanzania.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.