Keurig harkt de oude man het zand glad. De diepe rimpels in zijn gezicht verraden dat hij de pensioengerechtigde leeftijd al lang is gepasseerd. Een minuut later is zijn werk alweer verloren gegaan. Tientallen kindervoetjes hebben het nette strand alweer omgewoeld. Onverstoorbaar harkt de man tussen een handjevol zonaanbidders verder.

Zon, zee en strand in Durrës
Durrës is dé badplaats van Albanië. ’s Zomers liggen de stranden vol. Zeker het deel in het zuiden van deze tweede stad van Albanië. Daar waar het eind jaren vijftig ooit begon met het statige Adriatik Hotel als het eerste vijfsterrenhotel. Het pastelkleurige pand met een zwembad bij de voordeur is inmiddels vergane glorie en opgeslokt tussen de betonnen flats die deze hele kustlijn aan het zicht onttrekken. Nog steeds zijn het hoofdzakelijk de Albaniërs zelf die hier hun vakantie komen vieren. Het klimaat is Mediterraan en daarmee aangenaam. Alhoewel het de laatste dagen van oktober zijn staat de zon hoog aan de strakblauwe hemel zonder een zuchtje wind. Prima strandweer dus. Verwacht geen hagelwit zandstrand. Door het harde zand wordt het strand best intensief gebruikt als doorgaande weg voor voetgangers en fietsers. Het strand is van iedereen. Tussen de verkopers van strandballen en zakdoekjes sjokken vriendelijke zwerfhonden rond. Vies is het daarentegen ook niet. Iedere ochtend harken vrouwen in blauwe stofjassen het aangespoelde afval bij elkaar en houden het strand aardig schoon.
De sfinx van Albanië
Vanaf het strand is de rij met kranen van Durrës port duidelijk zichtbaar. De grootste haven van Albanië onderbreekt het strand. Er zijn grootse plannen om de industriële haven te verplaatsen naar het noorden en deze plek te transformeren tot een luxe jachthaven. Langs het hoge metalen hek waarmee de haven is afgesloten ligt een keurig fietspad dat leidt naar de Volga. Dit is populaire wandelpromenade waaraan meerdere bars en restaurants liggen. Aan het eind van de Volga ligt een joekel van een blok beton met daarin traptreden. Het ding, dat dienst doet als hangplek, is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx heeft de naam Sfinkski gekregen. Fraai is het niet, maar het past eigenlijk wel prima in het straatbeeld.
Schone straten in Durrës
Op de ansichtkaarten rijdt er een paard met een koetsje langs de Venetian Tower, het beroemdste deel van de restanten van het kasteel en de fortificatie van Durrës. De ronde toren uit de zesde eeuw heeft muren die 3,5 meter dik zijn. Ik heb pech. De Venetian tower wordt gerenoveerd en is helemaal ingepakt en daarmee zo goed als onzichtbaar. Het verkeer raast er al claxonnerend langs. De idyllische ansichtkaart is ingehaald door de tijd. Dat geldt eigenlijk voor de hele stad. Verwacht geen ezels, oude barrels of herinneringen aan het communistisch verleden. De stoep is netjes betegeld en keurig aangeveegd. Zelfs de herfstblaadjes worden zorgvuldig opgeruimd. De veelal verweerde gebouwen waar een likje verf niet misstaat zorgen ervoor dat het aanzicht niet te modern is.
Met de bus is bijna gratis
Het is even zoeken naar het Amfitheater. Toevallig stuitte men in de vorige eeuw bij het aanleggen van een wijnkelder op dit Romeins bouwwerk dat zelfs het grootste amfitheater van de Balkan bleek te zijn. Vroeger stonden hier minstens 20.000 Romeinen juichend op de tribunes. Voor drie euro verken je het terrein en de ondergrondse gangen. Langs de grote moskee van Durrës lopen we terug richting het straatje waar de bus vertrekt. Het is geen kiezelsteentje geweest die de barst in de voorruit van de bus naar Plepa heeft veroorzaakt. Deze bus is een tweedehandsje dat voorheen in Duitsland zijn rondjes reed. Hanauer Strabenbahn staat nog op de voorzijde. Voor 40 lek, nog geen 40 cent laat ik de drukte van de stad achter me en brengt de bus me in een dik kwartier terug naar de zee.
Praktische informatie
Een halve dag is voldoende om een goede indruk van Durrës te krijgen. Afhankelijk van de verkeersdrukte is de reistijd ongeveer drie kwartier vanaf Tirana. Met de bus kost je dat ongeveer 400 lek, iets minder dan 4 euro. Een taxiritje kost, zeker met de hoge brandstofprijzen in Albanië, minstens 30 euro. Een dagtrip naar Durrës vanaf Tirana is zeker mogelijk. Maar het leuker om Durrës te combineren met een bijzondere strandvakantie in Albanië. En natuurlijk is een rondreis door Albanië ook een absolute aanrader.